Adsense

Monday, December 20, 2010

this is my dream

I wanna be a billionaire so frickin bad
Buy all of the things I never had
I wanna be on the cover of Forbes Magazine
Smiling next to Oprah and the Queen

my entry today nak story pasal kerjaya impian bila dah besar nanti *ni angan-angan budak 16 thun okay =.=' . i want to be a computer engineer in order to be the next billionaire *build castles in the air ;)) sbb minat dalam bab bab komputer ni . kat bawah tu ada sikit description ttg computer engineer yg aku copy dri laman web mne ntah,aku pun dah lupe,hihi . so uolls keep on reading while i keep dreaming,hehe, mane lah tahu uolls pun berminat jugak :0




computer engineer ;) 

Bidang Kejuruteraan Komputer telah dikenalpasti sebagai salah satu bidang yang berkembang dengan pesat dan amat penting dalam pembangunan negara masa depan. Buat masa ini terdapat permintaan yang tinggi untuk jurutera komputer dan dengan itu prospek para graduan setelah tamat kursus ini amatlah baik. Selain dari syarikat komputer dan elektronik, banyak lagi firma lain seperti firma-firma yang berkaitan dengan komputer dan teknologi maklumat memerlukan jurutera yang pakar dalam bidang Kejuruteraan Komputer. Kerjaya utama bagi graduan kursus ini ialah :
  • Produk Komputer : pembuatan sistem komputer dan peralatan yang berkaitan;
  • Penyelidikan & Pembangunan : terdapat syarikat multinasional seperti Intel dan Motorola yang mempunyai bahagian penyelidikan selain dari badan-badan tempatan seperti MIMOS dan SIRIM yang memerlukan penyelidikan dalam bidang ini;
  • Industri Sekunder : ini merupakan industri di mana produknya bukan barangan komputer tetapi bergantung kepada sistem komputer untuk menghasilkan produk;
  • Industri Servis : ini termasuk kilang-kilang, firma telekomunikasi, media, hospital dan pengangkutan di mana kebanyakan peralatan yang digunakan mengandungi komputer dan elektronik.
Mengikut jawatan, para graduan kursus ini boleh mengisi jawatan seperti berikut :
* Jurutera Komputer * Jurutera Sistem
* Jurutera Rangkaian * Jurutera Pemasaran
* Jurutera Perisian * Jurutera Pemasangan
* Jurutera Penyelenggaraan * Pegawai Penyelidik
note: thats all from me, hope my dream will come true . keep praying for me yaa *begging =.='

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...